Funkcja liniowa
Adam: Funkcje f(x)= ax + 8 i g(x)= 3x + b ,gdzie a,b są liczbami naturalnymi
i a ∊ (50,75), przyjmują wartość 2010 dla tego samego argumentu
Wyznacz wartość współczynników a i b
26 paź 17:59
Eta:
f(x)=g(x)=2010
ax+8=2010 i 3x+b=2010
| | 2002 | | 2010−b | |
x= |
| i x= |
| i a≠0 |
| | a | | 3 | |
zatem
| | 2002 | | 2010−b | | 6006 | |
|
| = |
| ⇒ a= |
| |
| | a | | 3 | | 2010−b | |
z treści zadania a∊(50,57) i a∊N+
| | 6006 | |
to 50< |
| <75 , 6006=2*3*7*11*13( rozkład na czynniki pierwsze |
| | 2010−b | |
2010−b=w ∊N to 81< w<120 i w jest dzielnikiem naturalnym 6006
zatem te warunki spełnia
w= 7*13=91
więc b=2010−91=
1919 i a=6006/w=
66
Odp: a=66 i b=1919
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
26 paź 19:58