Oblicz ile otrzymamy liczb nieparzystych, w których 6 występuje co najmniej jede
s: Ze zbioru liczb 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 losujemy kolejno trzy liczby ze zwracaniem i
układamy je w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz ile otrzymamy liczb
nieparzystych, w których 6 występuje co najmniej jeden raz.
26 paź 17:28
kochanus_niepospolitus:
1*10*5 + 8*1*5 = ...
tyle
26 paź 17:29
Adamm: 000 to jaka liczba?
26 paź 17:32
kochanus_niepospolitus:
Adam ... mam nadzieję, że to nie do mnie to pytanie
26 paź 17:33
Adamm: no, ale odpowiedź podałeś, więc też do ciebie
26 paź 17:35
s: a nie 1*10*5 + 9*1*5?
26 paź 17:40
kochanus_niepospolitus:
s ... nie bo na pierwszym miejscu NIE MOŻE BYĆ cyfra 0 (bo wtedy liczba nie będzie 3 cyfrowa)
@Adamm
000 = 0 −−− liczba jednocyfrowa
26 paź 17:47
s: Nie może być 0 na pierwszym miejscu, dlatego jest 9 kombinacji zamiast 10 (6 może się
powtórzyć). Dobrze myślę?
26 paź 17:49
kochanus_niepospolitus:
nieee
to może z opisem napiszę:
1*10*5 −−−− '6' na pierwszym miejscu, na drugim cokolwiek (w tym także 6), na trzecim
nieparzysta
8*1*5 −−−−− na pierwszym coś co nie jest 0 i 6, na drugim '6', na trzecim nieparzysta
sytuację 66X (gdzie X to nieparzysta) ująłem w pierwszym iloczynie
26 paź 17:51
kochanus_niepospolitus:
można to też rozbić tak:
1*1*5 + 1*9*5 + 8*1*5 , czyli:
1) dwie 6
2) pierwsza 6 druga inna
3) pierwsza inna (ale nie 0) i druga jest 6
26 paź 17:52
Adamm: 000 to nie jest liczba
tak samo jak
020 nie jest liczbą
etc.
26 paź 17:54
s: dziękuję
26 paź 17:56
Mila:
n∊{1,3,5,7,9}
6xn jedna szóstka ( na pierwszej pozycji ) x∊{0,1,2,3,4,5,7,8,9}
5*9=45
x6n jedna szóstka ( na drugiej pozycji), x∊{1,2,3,4,5,7,8,9}
5*8=40
66n − 5 liczb
45+40+5=90
odp: 90 liczb
========
26 paź 18:48