Dla jakich wartosci parametru a miejscem zerowym funkcji f jest liczba wieksza o
wercia: Dla jakich wartosci parametru a miejscem zerowym funkcji f jest liczba wieksza od 0?
f(x)=2(x+1)−(3+ax)
f(x)=(a+1)x−a(x−2)+4
mam podstawic zero za y?
26 paź 16:50
kochanus_niepospolitus:
tak ... i sprawdzić kiedy równanie to będzie miało rozwiązanie dla x>0
26 paź 17:30
wercia: co mam zrobic z a? zrobilam to i wyszlo mi 12
26 paź 18:34
wercia: powinno wyjsc 2. wiem,ze to banalne, ale nie moge tego obliczyc. ;[
26 paź 18:44
Julia: f(x)=2(x+1)−(3+ax)
Obliczasz miejsce zerowe
0=2x+2−3−ax
0=2x−ax−1
0=x(2−a)−1/:(2−a)
0=x−(1:(2−a))
−x=−(1:(2−a))
x=1:(2−a) −−> 1 przed 2−a
W treści zadania mamy że x>0
Żeby tak było mianownik musi być większy od 0
Czyli 2−a>0
a<2
5 sty 17:58
Julia: f(x)=(a+1)x−a(x−2)+4
Obliczasz miejsce zerowe
0=ax+x−ax+2a+4
0=x+2a+4
−x=2a+4
x=−2a−4
x>0
−2a−4>0
2a<−4
a<−2
5 sty 18:01