ciągii
Patii: Niech an oznacza ciąg geometryczny, w którym a1≠−1 i iloraz q≠−1, natomiast Sn oznacza sumę n
początkowych wyrazów tego ciągu. wiedząc że S4:S2=26, oblicz q.
29 sty 19:20
mela:
| | q4−1 | | a1(q2+1)(q2−1) | |
S4= a1 * |
| = |
| = a1(q2+1)(q+1)
|
| | q−1 | | q−1 | |
| | q2−1 | | a1*(q+1)(q−1) | |
S2= a1* |
| = |
| = a1(q+1}
|
| | q−1 | | q−1 | |
| S4 | | a1*(q2+1) | | q+1 | |
| = |
| * |
| = q2+1
|
| S2 | | q+1 | | a1 | |
więc q
2+1=26 => q
2=25 => q=5 v q= −5
29 sty 19:51
Patii: Dzięki mela
29 sty 20:13