Znajdź funkcję odwrotną
polk: Znajdź funkcję odwrotną:
a) y = (2x − 2−x)/(2x+2−x)
b) y = (1+arcsin4x)/(1−arcsin2x)
c) y = sin2 x, x ∊ <0, π/2>
Jakby można to było rozpisać bo nie bardzo rozumiem jak to robić:
Wiem że xy = logy x
26 paź 13:50
Jerzy:
a)
| | | |
podstaw 2x = t i znajdż odwrotność funkcji f(t) = |
| |
| | | |
26 paź 13:54
Jerzy:
b)
skorzystaj z ( a + b)(a − b) = a2 − b2
26 paź 13:55
Blee:
Najpierw to jeszcze mozna przeksztalcic ladnie
26 paź 13:55
Jerzy:
c)
y = sin2x ⇔ sinx = √y ⇔ x = arcsin(√y)
f−1(x) = arcsin(√x)
26 paź 13:56
Jerzy:
a) oczywiście znajdź funkcję odwrotną , a nie odwrotność
26 paź 13:57
polk: Dzięki
26 paź 18:42
polk: c) rozumiem
b) dlaczego (a+b)(a−b) skoro tam jest dzielenie czy tak jakby (a+b) / (a−b)
a) tego to w ogóle nie rozumiem nadal, ale jestem chętny się nauczyć na jakimś przykładzie
26 paź 20:14