Logika - kwantyfkatory
Oliwka: Sprawdz czy w miejsce * symbolu da się wstawić jeden z symboli ⇒, <=, ⇔.
∀ x∊N ∃y∊N : p(x,y) * ∀y∊N ∃x∊N : p(x,x+y) , gdzie p(a,b) to dowolna zaleznosc
miedzy a i b
26 paź 13:39
Blee:
<=>
26 paź 13:46
Alkiii: własnie dla formuły x=y
L strona =1 , bo dla kazdego x naturalnego znajdziemy y naturalne, że y=x
a wówczas dla prawej strony x=x+y P=0 bo dla kazdego y, y nie jest równe zero
Natomiast nw jak w druga strone
26 paź 13:49
Alkiii: Czyli nie isnieje implikacja z ⇒
26 paź 13:50
Blee:
To idac w ten sposob takze w druga strone implikacji nie ma dla zaleznosci a≥b
26 paź 13:56
Oliwka: Własnie niestety dla tej zaleznosci implikacja tez bedzie zachodzic
26 paź 14:08