Macierz det,wyznacznik
macierz: Witam, proszę o pomoc w roziwania zadania:
podaj przykład macierzy A i B takich ,ze:
a) det (AB)−det(BA)=1
b) det(AB)−det(BA)=2018
c) det(AB)−det(BA)= 2
0.5
Proszę o wyjaśnienie jak doszło się do rozwiazania,rozpisania tego itp, a nie podanie tylko
przykładów.
Dziękuje
26 paź 13:20
Adamm: A=[a, a']
B=[b, b']T
AB=[ab+a'b']
BA=[ ab, ba'][ ab', b'a']
i teraz wystarczy by
det(AB)=ab+a'b'
det(BA)=0
a) a=1, b=1, a'=0, b'=0
A=[1, 0], B=[1, 0]T
b) a=2018, b=1, a'−0, b'=0
A=[2018, 0], B=[1, 0]T
c) a=20,5, b=1, a'=0, b'=0
A=[20,5, 0], B=[1, 0]
dodatkowo nam to pokazuje że jeśli po prawej stronie mielibyśmy dowolną liczbę rzeczywistą,
to zawsze znaleźlibyśmy takie macierze
26 paź 13:28