Jak rozwiącać to równanie ?? POMOCY
dominika548243: log1/2[log(x2−2x+1)]=−1
26 paź 11:36
Jerzy:
1) zalożenia
2) log(x2 − 2x +1) = (1/2)−1 = 2
26 paź 11:44
Jerzy:
Oczywiście: x2 − 2x + 1 = (x −1)2 ( to uprości rozwiazywanie )
26 paź 11:48
piotr: zał.: x
2−2x+1>0 ⇒ x≠1
(1/2)
−1 = log(x
2−2x+1)
log(x
2−2x+1) = 2
x
2−2x+1 = 10
2
x
2−2x−99=0
Δ=400
26 paź 11:48
piotr: ale musi być takie przejście
log(x−1)2 = 2
2log|x−1| = 2
26 paź 11:52
Jerzy:
@piotr log(x−1)2 = 2 ⇔ 2log(x − 1) = 2 ⇔ log(x−1) = 1 ⇔ x − 1 = 10 ⇔ x = 11
26 paź 11:52
piotr: i mamy:
|x−1|=10
26 paź 11:53
Jerzy:
Tak ... nie zauważyłem,że założenia nie wykluczają x = −9
26 paź 11:54
piotr: czyli to: log(x−1)2 = 2 ⇔ 2log(x − 1) = 2 nie jest prawdą
26 paź 11:56
piotr: i nie chodzi tu o zalożenia
26 paź 11:56
Jerzy:
Oczywiście,że nie jest prawdą. Musi być tak,jak napisałeś: log(x−1)2 = 2log|x − 1|
ale:
Jeśli x > 0 , to logx2 = 2logx
Jeśli x ≠ 0 , to logx2 = 2log|x|
26 paź 12:00