Równania macierzowe
Matol: Dla jakiej wartości parametru a równanie macierzowe ma rozwiązanie ?
[a 3 0] [0 3 0]
[2 1 0] * X =[2 2 0]
[0 0 a] [0 0 a]
A*X=B
Chodzi mi głównie o nakierowanie jak dojść do rozwiązania
Mnożę od L strony przez macierz A−1, po P stronie mnożę przez siebie macierze A−1*B i mam
równanie postaci
X= macierz kwadratowa stopnia 3. i teraz czy dobrze myślę, że skoro ma mieć rozwiązanie, to
wyznacznik powstałej
po P stronie macierzy musi być różny od 0 i to jest warunek do spełnienia czy chodzi o coś
innego?
25 paź 23:49
kochanus_niepospolitus:
Dla jakiego 'a' macierz A posiada macierz odwrotną

Dla tych 'a' to równanie ma rozwiązanie
26 paź 00:05
Matol: No właśnie tak teraz to przemyślałem jeszcze raz i do tego samego doszedłem, że po prostu
macierz A musi mieć macierz odwrotną, a żeby takowa istniała to detA musi być różne od 0.
detA = a
2−6a
a
2−6a ≠ 0
a(a−6) ≠ 0
a≠0 i a≠6
Czyli równanie posiada rozwiązanie dla a ∊ R \ {0,6}
Dzięki
26 paź 00:13