Oblicz podwójną sigmę
izabelta: Nie mam problemu z obliczeniem podwójnej sigmy, kiedy są podane dane liczbowe ale kiedy górna
granica jest literką... Nie wiem jak to ugryźć, nie mogę nawet znaleźć podobnych zadań w
Internecie.
Odpowiedź do tego zadania to 70.
5 i
S=∑ ∑ 2j
i=1 j=1
25 paź 23:32
Mila:
Liczysz sumę wewnętrzną kolejno dla każdeo i
2*1+(2*1+2*2)+(2*1+2*2+2*3)+(2*1+2*2+2*3+2*4)+(2+2*2+2*3+2*4+2*5)=70
25 paź 23:52
Adamm: | | (1+5)*5 | | 5*(5+1)*(2*5+1) | |
∑i=15 (i+i2) = |
| + |
| = |
| | 2 | | 6 | |
=70
26 paź 08:29
kochanus_niepospolitus:
Adam tu skorzystał z dwóch wzorów:
| | n*(n+1)(2n+1) | |
∑i=1n i2 = |
| |
| | 6 | |
O ile pierwszy wzór z pewnością miałaś (suma ciągu arytmetycznego),
o tyle drugi jest mniej znany. Często pojawia się przy okazji lekcji z dowodzenia indukcyjnego.
26 paź 08:44