Ciągi
Marta: W ciągu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 3, a czwarty wyraz 13. Ile wynosi różnica tego ciągu?
29 sty 19:13
puk: Ze średniej arytmetycznej liczysz trzeci wyraz tego ciągu. Następnie odejmujesz od czwartego
ten wyraz i wychodzi różnica.
29 sty 19:19
stanislaw:
a2 = 3
a4 = 13
3 = a1 + r ⇒ a1 = 3 − r
13 = a1 + 3r
13 = 3 − r +3r
10 = 2r/2
r = 5
29 sty 19:28
puk: (a2 + a4):2 = a3
16:2 = a3
a3 = 8
a4 − a3 = 13 − 8 = 5
Imho łatwiejszy sposób
29 sty 19:35
Marta: a jeżeli a2 = 7 a a5=14?
29 sty 19:48
Marta: wie ktoś ;>
31 sty 14:58
bliźniak: a2=a1+r=7
a5=a1+r+r+r+r=14
Przy takim zapisie r wyjdzie ujemne (żeby wyszło dodatnie pozamieniaj plusy na minusy)
31 sty 15:08