wartość bezwzględna
mewa: Ile rozwiązań ma równanie: |2|x+3|−3|=3?
zadanie jest zamknięte, powinny wyjść 3 wyniki, niestety kiedy ja je przeliczałam wyszedł tylko
1. Nie wiem zbyt, gdzie zrobilam błąd także gdyby ktoś chciał pomoc zapraszam
25 paź 22:43
mat: 2|x+3|−3=3 lub 2|x+3|−3=−3
2|x+3|=6 lub 2|x+3|=0
|x+3|=3 lub x=−3
x+3=3 lub x+3=−3 lub x=−3
x=0 lub x=−6 lub x=−3
25 paź 22:53
mewa: Wyszly mi takie wyniki ale wcześniej kombinowałam z przedzialami i niby wtedy x=0 i x=−3 nie
wpadało do przedziału, ale moglam sie gdzieś machnąć
dzięki!
25 paź 22:56