Oblicz A i B wiedząc, że liczby x_1, x_2, x_3, x_4 to ciąg geometryczny
JA: Liczby x1, x2 są rozwiązaniem równania x2−3x+A=0.Liczby x3, x4 są rozwiązaniem równania
x2−12x+B=0.
25 paź 22:40
Eta:
A=2 i B=32 lub A=−18 i B= −288
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
25 paź 22:52
JA: a mogłabyś mi wytłumaczyć jak do tego doszłaś?
25 paź 22:56
Michał:
1/ x1=a,x2=aq,x3=aq2,x4=aq3 −−− tworzą ciąg geom
2/ ze wzorów Viete'a
a+aq= 3 i a*aq= A i aq2+aq3= 12 i aq2*aq3= B
q2(a+aq)=12
q2*3=12
q=2 v q= −2
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ to a=........... lub
a=..........
........................
dokończ.......
25 paź 23:07