funkcja liniowa
ankab: Proszę o pomoc
Podaj wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia równanie
f(2x−1)=3x−1
25 paź 22:17
25 paź 22:21
Eta:
f(x)=ax+b
to f(2x−1)= a(2x−1)+b = 2ax−a+b
2ax−a+b=3x−1
2a=3 i −a+b=−1
===============
25 paź 22:25
ankab: Nie wiem jak przekształcić
25 paź 22:25
ankab: Bardzo dziękuję
25 paź 22:26
Eta:
25 paź 22:27
ankab: Eta
serdecznie dziękuję za przejrzyste wytłumaczenie
25 paź 22:30
Eta:
No to teraz podobne ( samodzielnie)
f(x−2)=4x+3 wyznacz wzór funkcji liniowej f(x)
25 paź 22:34
ankab: f(x)=ax+b
f(x−2)=a(x−2)+b=ax−2a+b
ax−2a+b=4x+3
a=4,
i
−2a+b=3
−8+b=3
b=11
Odp.
f(x)=4x+11
Jeszcze raz dziękuję.
Przepraszam, że zaraz nie rozwiązałam zadania. Byłam b. zmęczona i poszłam spać.
Pozdrawiam
26 paź 05:38