wypisz wszystkie podzbiory zbioru A
ER: Wypisz wszystkie podzbiory zbioru A
a) A = {1, 2, 3}
b) A = {0, {0}}
c) A = { a, b, {a, b} }
d) A = { ∅ }
e) A = { ∅, {∅}}
25 paź 22:17
iteRacj@:
a/ ∅, {1,2,3}, {1}, {2}, {3}, {1,2}, {2,3}, {1,3}
zbiór 3−elementowy ma 23 podzbiorów czyli 8
25 paź 23:09
iteRacj@:
b/ 2−elementowy zbiór ma 22 = 4 podzbiory
{∅}, {0, {0}}, {0}, {{0}}
25 paź 23:12
iteRacj@: poprawka do b/ za dużo nawiasów napchałam
∅, {0, {0}}, {0}, {{0}}
jeszcze d/ może budzić wątpliwści
1−elementowy zbiór ma 21 = 2 podzbiory: zbiór pusty i on sam
∅, {∅}
25 paź 23:20
iteRacj@: poprawka do b/ za dużo nawiasów napchałam
∅, {0, {0}}, {0}, {{0}}
jeszcze d/ może budzić wątpliwści
1−elementowy zbiór ma 21 = 2 podzbiory: zbiór pusty i on sam
∅, {∅}
25 paź 23:21