okrąg opisany na prostokącie
Paweł: Pole prostokąta jest równe 16√3, a miara kąta między jego przekątnymi wynosi 60*. Oblicz pole
koła opisanego na tym prostokącie.
25 paź 21:35
Maciek: to musi byc kwadrat
25 paź 21:40
Paweł: To nie może być kwadrat, bo kąt pomiędzy przekątnymi musiałby wynosić 90 stopni.
25 paź 21:44
Mila:
Maciek: W kwadracie przekątne są prostopadłe.
P=16
√3
d
2=64
d=8
P
o=π*4
2=16π
25 paź 21:45
5-latek: Pawel masz racje
25 paź 21:46
Paweł: Skąd P=1/2 d2 *sin60?
25 paź 21:48
Paweł: Dobra już wiem. Dzięki.
25 paź 21:54
Paweł: A jeszcze pytanko, dlaczego pole prostokąta podstawiłeś/łaś do wzoru, skoro P=1/2*a*b*sinα to
wzór na pole trójkąta, jednego z czterech które są w tym prostokącie?
25 paź 21:59
5-latek: To dlaczego piszsesz ze wiesz ?
We wzorze jest d a d − to przekatna a nie boki
25 paź 22:01
Mila:

1)
P
▭=a*b
lub
2)
Pole pojedynczego trójkąta
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PBSC= |
| *( |
| d* |
| d*sinα)= |
| d2*sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
====================
25 paź 22:23