Liczby zespolone
Pomocy: Witam
Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to poprzez użycie e (z liczb zespolonych)?
Re(−1+i)11
Bo zaczęłam tak i nie wiem co dalej:
√(−1)2 + 12 = √2
(δ*eiθ)11 = ( √2 * ( − √22 + i √22)11
I wiemy że θ = π4
więc ( √2 * (−e)i*π4) i nie wiem co dalej
Wiem, że ma wyjść wynik 32
25 paź 21:29
Adamm: to zadanie można rozwiązać bardzo prosto, jeśli wie się ile wynosi
(−1+i)2
25 paź 21:35
Mila:
z=
√2*e
iφ
z=
√2*e
i*3π/4
z
11=
√211*e
i*33π/4
| | 1 | | √2 | | √212 | | 26 | |
re(z11)=√211*cos(8π+ |
| )=√211* |
| = |
| = |
| =32 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 paź 21:40
Pomocy: Dlaczego
3π4? Zawsze powinnam odejmować od π, wynik, który dostanę?
Dziękuję za odpowiedź!
25 paź 21:46
PW: Tu nie idzie o jakieś odejmowanie od π, lecz o wzory redukcyjne.
Naszym zadaniem jest przedstawić liczbę
w postaci
cosφ + i sinφ.
| | π | | √2 | |
Byłoby φ= |
| , gdyby nie ten minus. Szukamy więc liczby φ, dla której cosφ= − |
| . |
| | 4 | | 2 | |
Jest to oczywiście liczba
| | π | |
π− |
| (to jest właśnie wzór redukcyjny, inaczej mówiąc znajomość przebiegu funkcji |
| | 4 | |
kosinus):
| | π | | π | | √2 | |
cos(π− |
| ) = −cos |
| = − |
| , |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
A sinusowi jest wszystko jedno:
| | π | | π | | √2 | |
sin(π− |
| ) = sin |
| = |
| , |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | |
na liczbę φ nadaje się więc (π− |
| ): |
| | 4 | |
| | √2 | | √2 | | π | | π | | 3 | | 3 | |
− |
| + i |
| = cos(π− |
| )+isin(π− |
| ) = cos |
| π+isin |
| π. |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Aż się zasapałem, a na poziomie studiów nic nie trzeba tłumaczyć, tylko napisać to co
Mila, pod warunkiem że się w szkole uczyło pilnie trygonometrii.
26 paź 13:07