rozwiąż nierówność
Pomocy: √9−x<√x−1−2
x−9√x−10≤0
25 paź 21:17
Adamm: z: 9>x>1
√9−x+2<√x−1
9−x+4√9−x+4<x−1
2√9−x<x−7
z: x>7
4(9−x)<x2−14x+49
0<x2−10x+13
Δ=100−4*13=48
x<7−2√3 lub x>7+2√3>9
więc mamy
1<x<7−2√3
25 paź 21:27
Adamm: 1.
zapomniałem o założeniu
2.
powinno być z: 9>=x>=1 oraz x>=7
3.
x<5−2√3 lub x>5+2√3 (z roztargnienia podstawiłem nie to co trzeba do wzoru na pierwiastki)
ale x>=7 więc lewa nierówność odpada, prawa stoi
5+2√3<x<=9
25 paź 21:33
piotr: 1. zał.: 5<x<9
9−x<x−1−4√x−1+4
6−(x−1)<x−1−4√x−1
2(x−1)−4√x−1 − 6 >0
(x−1)−2√x−1 − 3 >0
Δ= 4+12 = 16
25 paź 21:40
Pomocy: skąd wzięło się x>+7 w założeniu w pierwszym zadaniu?
25 paź 21:48