matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian Netona
P.11.144:
2
W ktorym wyrazie rozwiniecia dwumianu (
3
√
x
+
)
12
nie wystepuje x
x
12
k
2
12
k
2
x
12
∑k=0
[x
1/3
12−k
*(
)
k
=
(x
(12−k)/3
*
x
x
k
12−k
Musi zachodzic rownosc
=k stad 12=4k to k=3
3
W czwartym wierszu tego swumianu nie wystepuje x
25 paź 20:59