Procenty
Ukosnik: Cenę pewnego artykułu najpierw dwukrotnie obniżono za każdym razem o 40%, a następnie
podniesiono za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedawać ten artykuł po wyjściowej cenie należałoby
obecnie podnieść jego cenę o p%. Oblicz p.
Kiedyś było to zadanie robione tutaj już, ale dalej średnio rozumiem.
Na początku obliczam cenę po obniżkach − 0,7056x
I dalej za bardzo nie wiem.
25 paź 20:37
Ukosnik: Ktoś może wie jak zrobić?
25 paź 22:07
the foxi: cena początkowa − x
cena po dwóch obniżkach − x*0.6*0.6=0.36x
cena po dwóch podwyżkach − 0.36x*1.4*1.4=0.36x*1.96=0.7056x
| | x | |
Żeby wrócić do x, podziel |
| =1.41723356009 |
| | 0.7056x | |
Czyli trzeba podnieść o około 42%.
25 paź 22:10
Ukosnik: Ahh, no przecież. Dzięki bardzo
25 paź 22:22