.
miKa: Bardzo proszę o pomoc ! Sinus kąta ostrego α jest trzy razy większy od jego cosinusa. Wówczas
A. sinα=1/2 B.cosα=1/2 C.sinα=3
√10/10 D.cosα=3
√10/10 Bardzo proszę o wytłumacznie
sposobu rozwiązania bo nie mogę dojść do tego
29 sty 19:07
puk: Układ równań:
sin2α + cos2α = 1
sinα = 3cosα
I pamiętaj tylko, że to I ćwiartka, czyli wszystkie znaki są dodatnie.
29 sty 19:10
miKa: Dziękuje

!
29 sty 19:14
Bogdan:
| a | | b | |
| = 3* |
| ⇒ a = 3b, c = √a2 + b2 = √9b2 + b2 = b√10 |
| c | | c | |
| | 3b | | 3√10 | | b | | √10 | |
sinα = |
| = |
| , cosα = |
| = |
| |
| | b√10 | | 10 | | b√10 | | 10 | |
29 sty 20:59
miKa: Bardzo doceniam czas i prace Bogdanie . Dziękuje
29 sty 21:20