Czworokąty wypukłe
Paweł: Długości boków równoległoboku wynoszą 5cm i 8cm, a wysokość opuszczona na dłuższy bok jest
równa 3cm. Oblicz długości przekątnych równoległoboku.
Jedną udało mi się wyliczyć i jest to 5cm. Za drugą nie wiem jak się zabrać.
25 paź 20:11
Paweł: Dodatkowo b) Długości przekątnych równoległoboku są równe 8cm i 12cm, a kąt między nimi ma
miarę 60*. Oblicz pole tego równoległoboku.
25 paź 20:15
Paweł: b) rozwiązałem, dalej nie mogę sobie poradzić z a).
25 paź 20:21
Eta:
a=8 b=5 , e=5
W każdym równoległoboku
f2+e2=2a2+2b2 ( możesz to wykazać z tw. cosinusów)
zatem f2=2a2+2b2−e2
..............
f= √153=3√17
25 paź 20:23
Paweł: Dzięki. Szkoda, że takich rzeczy nie podają w podręczniku, tylko trzeba się domyślać samemu,
albo szukać na internecie.
25 paź 20:30
Eta:
To teraz zapisz sobie tę zależność
25 paź 20:31
Mila:

II sposób:
1) W ΔAED: e=
√52−32=4
|EB|=5
p=5
2) P{ABCD}=8*3=24⇔
24=5*8 *sinβ
| | 4 | |
cosβ=− |
| ( kąt jest rozwarty) |
| | 5 | |
3) z tw. cosinusów:
q
2=64+25+64
q=
√153=3
√17
===========
25 paź 20:35
Eta:
Przecież napisałam,że z tw. cosinusów!
25 paź 20:36
P.11.144: Ale takie zaleznosci i inne sa w kazdych tabliczach matematycznych np wydawnictwo adamantam
Byly w Biedronce
25 paź 20:36
Eta:
25 paź 20:37
P.11.144:
25 paź 20:38