rozwiąż nierównośći
Mareczeg: Rozwiąż nierównośći
a) ||x+3|−2| > 2
b) |x|+2x>2
I jedno równanie
x−|x+5|=1
Z góry dzięki
25 paź 20:09
P.11.144: b)
|x|>2−2x ⇔ x>2−2x lub x<−(2−2x)
Do rozwiazania te nierownosci i wyznazcyc sume rozwiazan
Rownanie
−|x+5}= 1−x
|x+5|= −1+x= x+1
Stad
x+5= x+1 lub x+5= (−x+1)
Rozwiaz te dwa rownania
A na razie zostawimy
25 paź 20:19
P.11.144: Poprawiam
|x+5|= −1+x= x−1
stad x+5= x−1 lub x+5= −(x−1)
25 paź 20:21
Adamm: x−1=|x+5|
x>=1
x−1=x+5
−1=5
sprzeczność
25 paź 20:23
Mareczeg: Można tak tę nierówność?
|x+3|−2>2 lub |x+3|−2<−2 ⇒ |x+3| > 4 lub |x+3| < 0 (i tu chyba sprzeczność)
⇒ x+3 > 4 lub x+3 < −4 ⇒ x>1 lub x< −7
A równość już została rozwiązana
25 paź 20:38
P.11.144: tak mozna
lub zapisac tak
x∊(−∞,−7)U(1∞)
25 paź 20:41
Mareczeg: Bardzo dziękuję za pomoc
25 paź 20:42