Pole trapezu
Youkon: Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 45.
Oblicz pole tego trapezu.
25 paź 19:58
Mila:

1) ΔAEC− Δprostokątny równoramienny (90
o,45
o,45
o)
10=h
√2 /*
√2
2h=10
√2
h=5
√2
2)
P
ABCD=5
√2*5
√2=50
===================
25 paź 20:13
Eta:

P= 5
√2*5
√2= .....
25 paź 20:13
Youkon: Dziękuję Wam bardzo

Oczywiście zapomniałam, że 5√2 można zapisać jako
12 * (a+b) i
dlatego nie wiedziałam jak obliczyć drugą brakującą część podstawy..
25 paź 20:19