Nierówność
Julia: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa jest
nierówność 4x2 − 8xy +y2 ≥ 0.
Mam problem z tym, chyba z 2 lata nie miałam styczności z takim zadaniem.
Wiem, że powinnam wykorzystać wzór skróconego mnożenia (a − b)2 = a2 − 2ab +b2
Czyli: y2 + (4x2 − 8xy +4y2) ≥ 0
y2 + (2x − 2y)2 ≥ 0
No i tutaj już widzę że mam sumę dwóch kwadratów, a jak wiadomo kwadrat każdej liczby jest
nieujemny (większy lub równy 0)
Moje pytanie brzmi: Jak zapisać rozwiązanie tego zadania na maturze?
czy to co napisałam wystarczy?
25 paź 17:56
Julia: oczywiście jeżeli kwadrat każdej liczby jest nieujemny to suma tych kwadratów też jest
nieujemna
(zapomniałam dodać)
25 paź 18:02
Eta:
Taka nierówność nie zachodzi np: dla x=y=1
mamy: 4−8+1= −3 <0
Popraw treść zadania
25 paź 18:03
Julia: ahhhh chodzi o nierówność 4x2 − 8xy + 5y2 ≥ 0
25 paź 18:05
Eta:
Przekształcając nierówność równoważnie otrzymujemy:
y2+(2x−2y)2≥0
i dopisać komentarz:
suma kwadratów liczb jest >0 zaś równość zachodzi dla x=y=0
25 paź 18:37