Okrąg opisany na trójkącie
Nick: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym wiedząc że:
a) Krótsza przyprostokątna ma długość 5cm, a jeden z kątów ostrych ma jest dwa razy większy od
drugiego.
β=2α czyli, 3α+90=180, α=30
I co teraz? Próbowałem to liczyć sinusem α, ale nie wychodzi dobrze. (Poprawny wynik to 5cm.)
b) Trójkąt jest równoramienny, a jego obwód wynosi 6. (poprawny wynik to 3√2 − 3
25 paź 17:25
5-latek:

a) to trojkat 30
o.60
o 90
o
Z wlasnosci tego trojkata wylicz c )
R= 2c
25 paź 17:29
Nick: Dzięki.
25 paź 17:31
Nick: A jeszcze jedno, 2a + a√2 = 6
Jak to obliczyć? a(2 + √2)= 6?
25 paź 17:36
Nick: To jest odnośnie b.
25 paź 17:36
Nick: Dobra, obliczyłem, dzięki.
25 paź 17:40
Eta:

ObwódΔABC : 2R+2R
√2=6
R(
√2+1)=3
25 paź 17:45