Funkcje wykładnicze i logarytmiczne
Rafał: Rozwiąż nierówności:
| | 3 | |
e) |log2/3 (2 − |
| )| > 1 |
| | x + 2 | |
=========================================
1) Założenia: 2
x − 2
−x ≥ 0 ; t = 2
x
2
x ≥ 2
−x
x ≥ 0
t − 1/t ≤ 3/2
2t
2 − 3t − 2 ≤ 0
2(t − 2)(t + 1/2) ≤ 0
t + 1/2 ≥ 0 dla t ∊ R
t − 2 ≤ 0 dla t ≤ 2 <=> 2
x ≤ 2
1 <=> x ≤ 1
Z założeń mamy dziedzinę ograniczoną z dołu, więc x ∊ <0; 1>
2) Założenia: 2
x − 2
−x < 0 ; t = 2
x
2
x < 2
−x
x < 0
2(2
x − 2)(2
x − 1/2) > 0
x ≥ 1/2, czyli nie mieści się w dziedzinie. Odpowiedzią jest x ∊ <0; 1> z pierwszego założenia.
W odpowiedziach podają x ∊ <−1; 1>
| | 1 | | 1 | |
Ad (b) |
| < |
| |
| | ex − 1 | | e2x + 1 | |
D = R − {0}
e
2x + 1 < e
x − 1 ; t = e
x
t
2 + 1 − t + 1 < 0
t
2 − t + 2 < 0
Δ < 0
Co dalej?
25 paź 17:07
grzest:
Zauważ, że ex−1 jest dodatnie dla x∊(0,∞), dla x∊(−∞,0) jest ujemne.
25 paź 17:50
Jerzy:
a) skąd pierwsze założenie ? , gdzie założenie o y ?
25 paź 18:26
Rafał: Pierwsze założenie ze względu na wartość bezwzględną.
25 paź 19:12
Jerzy:
A niby dlaczego ?
25 paź 19:29
Adamm: Jerzy, przecież rozpatruje przypadki
25 paź 19:31
Jerzy:
|a| ≤ A ⇔ −A ≤ a ≤A ... i jakie przypadki tu rozpatrywać ?
25 paź 19:50
Jerzy:
Masz zły wynik, bo zrobiłeś to, o czym bredził Adamm
Zrezygnuj z niepotrzebnego do niczego pierwszego założenia,dołóż niezbędne założenie
t > 0 i otrzymasz prawidłowe rozwiązanie: x ∊ <−1;1> ( sprawdziłem )
26 paź 09:01
Jerzy:
b) x ≠ 0 , t = e
x i t > 0
| 1 | | 1 | | t2 − t + 2 | |
| < |
| ⇔ |
| < 0 ⇔ (t2 − t + 2)(t−1)(t2+1) < 0 |
| t −1 | | t2 +1 | | (t−1)(t2+1) | |
⇔ (t
2 − t +2)(t − 1) < 0 ⇔ t < 1 ⇔ e
x < 1 ⇔ x < 0
26 paź 09:12
Jerzy:
c) x ≠ 1 , log
3x = t ,log
1/3x = − t
i działaj.
26 paź 09:17
Jerzy:
d) nawet nie podpowiadam
| | 3 | |
e) x ≠ −2 , 2 − |
| > 0 |
| | x+2 | |
|a| > 1 ⇔ a > 1 lub a < −1
26 paź 09:19
Maciek: Wielkie dzięki za pomoc. Mam jednak problem z c), d).
c) t
2 − t − 2 ≥ 0
(t + 1)(t − 2) ≥ 0
t ∊ (−
∞; 1/3< ∪ <9; +
∞)
W odpowiedziach widnieje jednak <1/3; 1) ∪ <9; +
∞)
| | 1 | |
d) ln x + |
| > 0 ; x ≠ 1 t = ln x |
| | ln x | |
t + 1/t > 0
t
2 + t > 0
t(t + 1) > 0
t > 0 ⇔ ln x > 0 ⇔ x ∊ R
t > −1 ⇔ ln x > −1 ⇔ x ∊ R
I w tym wypadku również odpowiedź jest niezgodna z kluczem.
26 paź 10:34
Jerzy:
ad c) spójrz na założenie.
26 paź 10:39
Jerzy:
ad d)
| | 1 | | t2 + 1 | |
t + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ (t2 + 1)*t > 0 ⇔ t > 0 |
| | t | | t | |
i pamietaj o założeniu.
26 paź 10:43
Maciek: Założenie x ≠ 1 nic mi nie zmienia.
26 paź 10:44
Jerzy:
A poza tym: t > 0 ⇔ lnx > 0 ⇔ x > 1 ( a nie jak napisałeś x ∊ R)
26 paź 10:45
Maciek: Faktycznie. Czyli zadanie rozwiązane. x ∊ (1; +∞).
A co z c)?
26 paź 10:48
Jerzy:
Moje przeoczenie w c) x > 0
26 paź 10:52
Jerzy:
c) x > 0 i x ≠ 1
26 paź 10:53
Jerzy:
Czemu zmieniłeś nick ?
26 paź 10:54
Jerzy:
W c) z tego co widzę, pomnożyleś obustronnie przez t, a to niedpouszczalne.
| | 2 | | −2 −t + t2 | |
− |
| − 1 + t ≥ 0 ⇔ |
| ⇔ (t2 − t − 1)*t ≥ 0 |
| | t | | t | |
26 paź 11:04