Równość wielomianów
Magdalena: Dane są wielomiany W(x) = (ax − 2)(x + 2)2 , F(x) = (2x + b)(x2 + 3) oraz H(x) = 5x3 +
11x2 + 10x − 5 . Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) + F(x) − H(x) jest
wielomianem zerowym
25 paź 16:45
the foxi: W(x)+F(x)−H(x)=0
(ax−2)(x+2)2+(2x+b)(x2+3)−(5x3+11x2+10x−5)=0
(ax−2)(x+2)2+(2x+b)(x2+3)=5x3+11x2+10x−5
(ax−2)(x2+4x+4)+(2x+b)(x2+3)=5x3+11x2+10x−5
(ax3+4ax2+4ax−2x2−8x−8)+(2x3+6x+bx2+3b)=5x3+11x2+10x−5
ax3+(4a−2)x2+(4a−8)x−8+2x3+bx2+6x+3b=5x3+11x2+10x−5
(a+2)x3+(4a+b−2)x2+(4a−2)x+(3b−8)=5x3+11x2+10x−5
a+2=5 −−−−−−> a=3
4a+b−2=11 −−−−−−> 12+b=13 −−−−−−> b=1
4a−2=10 −−−−−−−−> 12−2=10 −−−−−−−> L=P
3b−8=−5 −−−−−−−−> −3−8=−5 −−−−−−−−−> L=P
25 paź 16:54
Magdalena: dziekuje
25 paź 17:36