Rozwiąż nierówność:
pytanie32: Rozwiąż nierówność:
cos2 x<1−sinx
25 paź 15:53
Jerzy:
1 − sin2x + sinx − 1 < 0 ⇔ sinx*(1 − sinx) < 0
i działaj.
25 paź 15:54
pytanie32: sinx=0 ⇔x=kπ; k∊ℤ
lub
sinx=1 ⇔x=π/2 +2kπ;k∊ℤ
t=sinx (rysunek ramionami w gore dla miejsc zerowych 0 i 1 )
t∊(−
∞;0) u (1;
∞)
26 paź 11:18
pytanie32: i t <−1;1> ⇒ t∊<−1;1)
26 paź 11:22
Jerzy:
t = sinx i t ∊ <−1;1>
t(1 − t) < 0 ⇔ t ∊ (−∞;0) U (1;+∞)
po uwzględnieniu założeń: t ∊ <−1,0)
26 paź 11:34
Jerzy:
Czyli: −1 ≤ sinx < 0
26 paź 11:35
pytanie32: sinx x jest zawsze wieksze badz rowne −1
26 paź 11:40
pytanie32: a sinx < 0 dla
x∊(π+2kπ;2π+2kπ)
26 paź 11:44
Jerzy:
Ale w tym zadaniu musi być też mniejsze od zera.
26 paź 11:45
Jerzy:
Tak.
26 paź 11:56