nie rozumiem tych funkcji...
1.Funkcja określona jest następująco: każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przyporządkujemy
sumę jej cyfr. Dziedziną tej funkcji jest:
a) zbiór liczb wymiernych większych od 9 a mniejszych od 100
b) zbiór liczb całkowitych
c) zbiór wszystkich liczb naturalnych
d) zbiór liczb naturalnych większych od 9 a mniejszych od 100
2.Tylko jeden z podanych poniżej punktów należy do wykresu funkcji określonej
| x2 | ||
wzorem f(x)=4x − | ||
| 4 |
| 1 | ||
C=(1,3 | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
D=(−1,3 | ) | |
| 2 |