Liczby zespolone
Paweł666: Mam taki układ równań, który muszę rozwiązać metodą wyznacznikową.
| ⎧ | x + 2jy = 3 + 3j | |
| ⎩ | −x + y= −2j |
|
mogę to przekształcić w to
| | ⎧ | x + 2jy − 3j = 3 | |
| | ⎩ | −x + y +2j = 0 |
|
i potem policzyć wyznacznik oraz x i y ? Proszę również o wytłumaczenie dlaczego tak, a nie
inaczej. Dzięki z góry
25 paź 14:03
Adamm: czy j to u ciebie jednostka urojona
25 paź 14:12
Paweł666: Zgadza się.
25 paź 14:24
PW: Niepotrzebnie przeniosłeś 3j i −2j na lewą − od razu licz wyznacznik.
25 paź 14:30
piotr: Wg = 1+2j
Wx = 3+3j−4 = −1 +3j
Wy = −2j + 3 +3j = 3 + j
x = Wx/Wg = 1 + j
y = Wy/Wg = 1 − j
25 paź 14:33
Jerzy:
@piotr.. no raczej nie.
25 paź 14:37
Jerzy:
Sorry..źle popatrzyłem
25 paź 14:38
Paweł666: Dzięki wam
25 paź 15:11