konstrukcja trójkąta
MalWas: Dane mamy dwa odcinki: a−podstawę i h−wysokość oraz kąt o mierze 75 stopni.
Skonstruuj trójkąt o podstawie a, o kacie o mierze 75 stopni naprzeciw podstawy
oraz wysokości h.
Jeśli ktoś miałby pomysł na rozwiązanie tego zadania to proszę o podpowiedzi
25 paź 12:24
Jerzy:

α = 45
o
Teraz konstruujesz kat β = 30
i odkładasz z wierzchołka A
25 paź 12:35
kochanus_niepospolitus:
więc zapiszę 'procedurę' którą podał Jerzy
1) Na odcinku a 'odkładamy' długość odcinka h (poczynając od jednego z końców odcinka a)
2) To miejsce to będzie punkt z którego prowadzimy odcinek h
3) I już masz trójkąt
25 paź 12:59
Jerzy:
Jeszcze musi poprowadzić połprostą z punktu A w kierunku podstawy taką,
która z wysokością h tworzy kat 30o ( kat wyznaczony konstrukcyjnie )
25 paź 13:03
MalWas: Narysowałam tak jak opisaliście powyżej, ale nie wyszło mi tak,
że naprzeciwko podstawy czyli odcinka a jest 75 stopni.

Zrobiłam tak:
Narysowałam odcinek AB o długości a, na odcinku AB odłożyłam odcinek h od końca w punkcie B.
Powstał mi punkt C.Narysowałam prostą prostopadłą do odcinka AB, która przechodzi przez punkt
C.
Na tej prostej odłożyłam odcinek długości h. Powstał punkt D. Łącząc punkty B i D, otrzymujemy
trójkąt równoramienny, czyli kąt przy wierzchołku D ma 45 stopni. Gdy połączę punkt D z punktem
A
to otrzymany kąt naprzeciw podstawy nie ma kąta 75 stopni
25 paź 13:29
Jerzy:
1) Odkładasz na odcinku a , odcinek h ( punkt C)
2) Rysujesz prostopadła z punktu C
3) Odkładaz z punktu C odcinek h ( niech to bedzie punkt K)
4) Z punktu K prowadzisz prosta nachyloną pod katem 30o do wysokości trójkąta
5) Przetnie ona podstawę a w ponkcie H
25 paź 13:33
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− skoro ma odcinki ... to nie musi
25 paź 13:33
kochanus_niepospolitus:

O ile tak jak pisałeś w treści zadania masz podane ODCINKI (czyli masz je narysowane skąd
cyrklem możesz je 'odłożyć' )
25 paź 13:36
Jerzy:
Kuź .... nie doczytałem,że kąt 75o ma zadany, czyli nie musi konstruować kata 30o
25 paź 13:36
Jerzy:
Jeśli nie ma zadanego kąta 30 , to musi go skonstruować
75 = 45 + 30
25 paź 13:38
MalWas: mam dane odcinki: podstawę i wysokość oraz kąt 75 stopni
25 paź 13:40
Jerzy:
Czyli co, kat masz narysowany ?
25 paź 13:41
kochanus_niepospolitus:
Istotne jest czy masz NARYSOWANE dwa odcinki? Jeżeli tak, to konstruujesz jak podałem. Jeżeli
nie to tak jak Jerzy podał.
25 paź 13:42
MalWas: tak, kąt jest narysowany i ma miarę 75 stopni
odcinki też są dane (narysowane) ale po naciśnięciu jego jednego z wierzchołków możesz zmieniać
jego długośc
nie wiem czy kojarzycie program geogebra albo cinderella
25 paź 13:44
Jerzy:

Jeśli ma tylko tyle, to musi konstruować kąt 30
o
25 paź 13:46
MalWas:

to mam dane
25 paź 13:53
Mila:

1)Kreślimy prostą m, na prostej obieramy punkt A
2) budujemy kąt α=75
o
3) Na ramieniu kąta konstruujemy prostopadłą , a na niej odkładamy odcinek KL= h
4) konstruujemy równoległą do AK przechodzącą przez punkt L,
otrzymujemy punkt przecięcia z drugim ramieniem kąta− punkt B
5) Kreślimy okrąg O(B,a) − otrzymujemy punkt c − przecięcie z ramieniem AK
6) ΔABC spełnia warunki zadania, jedna z wysokości jest równa h i naprzeciw kąta α=75
o leży
bok o długości a.
Zastanów się nad wykonalnością konstrukcji.
25 paź 17:23