macierz
Macierz: Jakie sa mozliwe wartosci wyznacznika macierzy rzeczywistej A stopnia n, jezeli: a) A2 = AT,
b) AT −A(−1) = Θ, c) A = 2·A(−1)
24 paź 23:44
Macierz: a) detA = 1 lub detA=0 ?
24 paź 23:45
Macierz: b) detA ≠ 0
detA=1 lub detA=−1 ?
24 paź 23:48
Adamm: tak, a ostatnie?
24 paź 23:49
Macierz: detA=√2 lub detA=−√2 przy czym detA≠0?
24 paź 23:50
Adamm: tu już źle
coś będzie z n
24 paź 23:52
Macierz: Tak myślałem, tylko właśnie z tego notatek nie mam
24 paź 23:53
Macierz: Jakiś tok myślowy naprowadzający poprosić mogę ?
24 paź 23:53
Adamm: |a*A|=an*|A|
gdzie a to jakaś liczba rzeczywista, A to macierz kwadratowa, a n to jej stopień
24 paź 23:54
Macierz: A=2*A
−1 detA≠0
(detA)
2=2
n
detA=
√2n lub detA=−
√2n
24 paź 23:59
Adamm: no i ok
widzisz? praktycznie sam sobie poradziłeś

nie taki diabeł straszny
25 paź 00:01
25 paź 00:02
Macierz: Tutaj sobie załóżmy, że wybiorę minor złożony z kolumny 1,2,3 i oblicze dla jakich p rząd jest
równy 3?
25 paź 00:03
Macierz: Wróć, treść zadania jeszcze, wyznacz rząd macierzy
25 paź 00:03
Macierz: I tak jak napisałem, wybiorę sobie ten minor z kolumn 1,2,3 sprawdzę dla jakich p jest
wyznacznik różny od 0, potem sprawdzam dla jakich p wyznacznik = 0, na tej podstawie określam
rząd, ale co z tą 4 kolumną ? Trzeba ją jakoś osobno rozpatrzyć?
25 paź 00:04
25 paź 00:06
Macierz: Niby jeśli rząd chociaż jednego minora jest różny od zera, to można określić rząd, ale nie
jestem do końca pewien jak to z tym parametrem do końca
25 paź 00:08
25 paź 00:10
Adamm: jeśli p=1
to
liczymy rząd macierzy (równy 3)
0 1 1
1 1 0
1 0 1
jeśli p różne od 1
to liczymy rząd (wyciągamy p−1 z 2 kolumny)
p−1 1 1 1
1 p+1 1 p−1
1 1 p−1 1
od k2 odejmujemy k4
p−1 0 1 1
1 2 1 p−1
1 0 p−1 1
upraszczamy
p−1 0 1 1
0 1 0 0
1 0 p−1 1
i teraz spróbujmy od k3 i k1 odjąć k4
p−2 0 0 1
0 1 0 0
0 0 p−2 1
i teraz, albo p=2
i liczymy rząd
0 1
1 0
0 1
który wynosi 2
albo p różne od 2 i wtedy pozbywamy się ostatniej kolumny, mamy macierz
p−2 0 0
0 1 0
0 0 p−2
i już wiemy że wyznacznik jest różny od 0, więc rząd to 3
czyli odp.
dla p=2 rząd = 2
dla p różnego od 2, rząd = 3
no chyba że się gdzieś pomyliłem
25 paź 08:31
Adamm: co do tego równania
skoro wyznacznik = 0
to rozwiązań może być albo nieskończenie wiele, ale nie ma ich wcale
tutaj na pierwszy rzut oka widać, że gdybyśmy próbowali zapisać układ, to wyglądałby on
2x−4y=3
−x+2y=0 co jest równoważne 2x−4y=0
czyli 0=3, układ jest sprzeczny (nie ma takich wektorów X dla których równość by zachodziła)
25 paź 08:43