matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f wymierną rozłożyć na rzeczywsite ułamki proste
karol98:
heja proszę o pomoc z tym zadankiem
5x
2
−25x
x
2
+x−6
24 paź 23:16
the foxi:
5x(x−5)
(x−2)(x+3)
24 paź 23:19
Adamm:
5(x
2
+x−6)−5(x−6)−25x
x−1
=
=5−30*
x
2
+x−6
(x−2)(x−3)
i teraz
x−1
x−2+1
1
1
=
=
+
=
(x−2)(x−3)
(x−2)(x−3)
x−3
(x−2)(x−3)
1
1
1
2
1
=
−
+
=
−
x−3
x−2
x−3
x−3
x−2
24 paź 23:30