Trygonometria iloczyn sinusów
Miko: Jak rozwiązać: 2sin(πm)sin(mπ/3)=1 ?
Nie pamiętam jak się tego typu rzeczy rozwiązywało...
24 paź 22:47
Miko: Właściwie to chodziło mi o 2sin(πm/2)sin(mπ/6)=1
24 paź 22:51
Miko: Od m?
25 paź 08:46
Adamm: 2sin(3x)sinx=1
mamy
cos(a+b)=cosa*cosb−sina*sinb
cos(a−b)=cosa*cosb+sina*sinb
cos(a−b)−cos(a+b)=2sina*sinb
2sin(3x)sinx=cos2x−cos4x
cos4x=2cos22x−1 ze wzoru na cosinus podwojonego kąta
2cos22x−cos2x=0
cos2x=0 lub cos2x=1/2
etc.
w obu twoich równaniach można przyjąć
pi*m/3=x w pierwszym, i m*pi/6=x w drugim
25 paź 08:51