Wartość bezwzgl znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie
Enfib: Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie
3|x−1| −2|3x+1|= 2x
Rozpisałem to na 3 przedziały (obok podaje wynik)
(−∞,−1,3) x = −5
<−1/3, 1) x = 1/11
<1,+∞) x= 1
W Odpowiedzi jest tylko −5, proszę o wytłumaczenie z jakiego powodu nie rozwiązuje się tego w
trzech przedziałach, a odpowiedzi nie sumuje (W znaczeniu spójnik lub)?
Myślałem, że odp to {−5; 1/11}, a rozwiązaniem okazało się samo rozwiązanie x = −5.
Sprawdziłem podstawiając pod 3|x−1| −2|3x+1|= 2x (dla odpowiednich działów odpowiednie X)
I równanie zachodzi w przypadku −5 i 1/11 więc z jakiego powodu odpowiedź to tylko −5?
24 paź 22:20
5-latek: | | 1 | |
A czy |
| toliczba calkowita ? |
| | 11 | |
24 paź 22:23
5-latek: | | 1 | |
Nie sprawdzalem obliczen ale bardziej zastanawialbym sie na d x=1 a nie na |
| |
| | 11 | |
24 paź 22:24
Enfib: I tak to jest jak się poleceń nie czyta ze zrozumieniem

Wstyd...
Po raz kolejny dziękuje

Dodam, że sprawdziłem dla x=1 i równanie nie zachodziło więc nie brałem go dalej pod uwagę.
24 paź 22:27
5-latek: Dlatego z e w przedziale nr 3 rozwiazanie to x=−1 a x=−1 nie nalezy do tego przedzialu .
24 paź 22:28