Rozkładanie wielomianów
Bartek: Rozłóż wielomian w na czynniki pierwsze
w(x)=2x3−9x2−5x
w(x)=(x2−3x+2)(x2−2x−3)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozkładać wielomiany?
24 paź 22:16
Janek191:
w(x) = x*(2 x
2 − 9 x − 5) = x*2*( x + 0,5)*( x − 5) = x*( 2 x + 1)*(x − 5)
bo
Δ = 81 − 4*2*(−5) = 81 + 40 = 121
√Δ = 11
| | 9 − 11 | |
x = |
| = − 0,5 lub x = 5 |
| | 4 | |
24 paź 22:20
5-latek: b) to tromiany kwadratowe wiec w czyn problem
a) wylacz x przed nawias i tak samo w nawaisie dostaniesz tromian kwadratowy
Nie ma uniwersalnego sposbobu
Wszystko zalezy od przykladu
24 paź 22:20
Janek191:
W(x) = ( x
2 −3 x + 2)*( x
2 −2 x − 3) = ( x − 1)*(x − 2)*( x + 1)*( x − 3)
bo
Δ = 4 − 4*1*(−3) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | |
x = |
| = − 1 lub x = 3 |
| | 2 | |
24 paź 22:23