matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz.
Rut:
Obliczyć ile wynosi c.
1
4−c
+
1
2
+
1
c
=−0.3
29 sty 18:46
stanislaw:
1
4−c
+
1
c
= −
3
10
−
1
2
c+4−c
= −
8
10
(4−c)*c
4
= −
8
10
(4−c)*c
−8c(4−c) = 40 −32c +8c
2
= 40 8c
2
−32c − 40 = 0/8 c
2
− 8c −5 = Δ = 36
√
Δ
= 6 c
1
1 = −1 c
1
2 = 5
29 sty 20:00