Trójkat
Pomocy!: Na kole o promieniu R opisano trójkąt prostokątny o najmniejszym polu. Znaleźć
długości boków tego trójkąta.
24 paź 21:32
kochanus_niepospolitus:
O najmniejszym polu? To będzie trójkąt prostokątny równoramienny.
Więc trójkąt będzie miał boki długości: x, x, x
√2
| | √2 | | 2R | | 2R(2+√2 | |
R + |
| x = x −> x = |
| = |
| = (2+√2)R |
| | 2 | | 2−√2 | | 4−2 | |
więc mamy boki:
(2+
√2)R
(2+
√2)R
(2
√2+2)R
24 paź 21:44
Maciek: wiemy, że c
2=a
2+b
2 i a=2R
P będzie najmniejsze kiedy b=0
Długości boków: a=2R, b=0, c=2R
24 paź 21:54
kochanus_niepospolitus:
Maciek ... a o kiedy trójkąt może mieć bok = 0
24 paź 21:54
kochanus_niepospolitus:
i skąd założenie, że a = 2R

Skoro to na okręgu OPISANO trójkąt (a nie wpisano w okrąg)
24 paź 21:55
Eta:
Jak nie istnieje !
24 paź 21:55
kochanus_niepospolitus:
zresztą nawet jakby to był wpisany, to wtedy c=2R
24 paź 21:56
kochanus_niepospolitus:

zał. x,y > R
| | Ry | |
(x+y)2 = (R+x)2 + (R+y)2 ⇔ 2xy = 2R(x+y) ⇔ x(y−R) = Ry ⇔ x = |
| |
| | y−R | |
| | (R+x)(R+y) | | R2 + R(x+y) + xy | | R2 + R(x+y) + R(x+y) | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | R2 + 2R(x+y) | |
= |
| ... podstawiasz ... pochodna po 'x' i jedziesz z koksem, aby wyszło, |
| | 2 | |
że ekstremum będzie dla x=y
24 paź 22:06
Korol: Kochanus, brakuje ci 2R2 w twierdzeniu pitagorasa
28 kwi 12:42