Eta:

|AB|=4 , |CE|=3
|AC|=3
√2, |BC|=
√10
| 1 | | 1 | | 2√5 | |
P(ABC)= |
| *|AC|*|BC|*sinγ ⇒ |
| *3√2*√10*sinγ=6 ⇒ sinγ= |
| |
| 2 | | 2 | | 5 | |
aby czworokąt ABCD był równoległobokiem to
→ →
AB= DC ⇒ to punkt D powstaje przez przesunięcie równoległe punktu C o wektor [−4,0]
D( 3 −4,3−0) ⇒
D (−1,3)
5-latek:

Rownolegobok mm adwie pary bokow rownoleglych
1) Rownanie prostej rownoleglej do CB i przechodzacej przez punkt A
2) rownanie prostej rownoleglej do AC i przechodzacej przez B
3) wyznaczasz punkt wspolny D
W punkcie 1 wyznaczylas rownanie prostej CB
a punkcie 2 rownanie prostej AC
Jesli masz je w postaci ogolnej to tak zostaw
Jesli w postaci kierunkowwej to zamien na ogolna
Niech prosta CB ma posatc A
x+B
y+c=0
Prosta AC ma posatc A
1x+B
1y+c
1=0
Sinus kata miedzy tymi prostymi
| |A*B1−A1*B| | |
sinφ= |
| |
| √a2+B2*√A12+B12 | |
Punkt D mozesz tez znalezc z wlasnosci dzielenia sie przekatnych na polowy
Kat miedzy prostymi np tez zz iloczynu skalarnego (ale to bedzie cosinus i wtedy z jedynki
tryg wyznaczysz sinus
MOzan tez kat wyznaczyc z te cosi usow .
Masz duzo mozliwosci wiec milej zabawy