Rozwiąż równania:
Meumann: √15−x+√3−x=6
Próbowałem zrobić zadanie, lecz zawsze wychodzi mi niewymierna delta.
Rozwiązaniem jest x= −1.
24 paź 20:55
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz
24 paź 20:57
Meumann: Obustronnie podnoszę do kwadratu:
15−x+2√(15−x)(3−x)+3−x=36
2√(15−x)(3−x)=18−x // znowu obustronnie podnoszę do kwadratu
4(15−x)(3−x)=324−36x+x2
(60−4x)(3−x)=x2 −36x + 324
180 − 60x − 12x + 4x2 = x2 − 36x + 324
−144 −36x + 3x2 = 0
Delta wyszła 3024, a √3024 to 54,99090.....
24 paź 21:01
iteRacj@:
2√(15−x)(3−x)=18+2x
24 paź 21:05
Adamm: 3>=x <− musimy założyć by równanie miało sens
dalej, obie strony są nieujemne, więc nic się nie stanie jak podniesiemy do kwadratu
(15−x)+2√(15−x)(3−x)+(3−x)=36
√(15−x)(3−x)=9+x
dalej musimy założyć że 9+x>=0 czyli x>=−9 żeby obie strony były dodatnie, bo prawa jest zawsze
dodatnia, wtedy możemy podnieść do kwadratu
(x−3)(x−15)=(x+9)2
x2−18x+45=x2+18x+81
x=−1
24 paź 21:06
Adamm: iteRacjo, bez tych założeń które zrobiłem, rozwiązujesz to zadanie metodą starożytnych,
czyli wyniki na końcu musisz podstawić
czy nie uważasz że moja metoda jest prostsza?
24 paź 21:09
iteRacj@: 
ależ oczywiście prostsza
ja tylko chciałam zwrócić uwagę, że nie ma szans na powodzenie
skoro w równaniu zamiast =18+2x napisze się =18−x
24 paź 22:29
5-latek: Rownania nie sa az tak skomplikowane zeby podstawienie stanowilo problem
24 paź 22:33