Kombinatoryka
Witam: ile rozwiazań w liczbach całkowitych nieujemnych ma równanie x
1+x
2+x
3+x
4=10.
Z tego co wiem to trzeba tu użyć jakiegoś wzoru w kombinatoryki ... niestety nie wiem jakiego i
proszę o pomoc
24 paź 20:21
Mila:
Kombinacje z powtórzeniami:
n=10
k=4
24 paź 20:30
Witam: Dziękuję bardzo
24 paź 21:00
diamentowy indeks: lekko zmienione zad.2
24 paź 21:11
kochanus_niepospolitus:
Ciekaw jestem po co oni chcą oszukiwać. Skoro na korespondencyjnej części muszą oszukiwać to i
tak się później wyłożą.
24 paź 21:14
Adamm: takie zadania się robi na co dzień
moim zdaniem to po prostu zły wybór tych którzy wybierali te zadania na konkurs
24 paź 21:15
Witam: Niestety ja takich zadań na co dzień nie robię a kombinatoryki jeszcze nie miałem. Zrobiłem to
swoim sposobem, ale nauczycielka podpowiedziała mi, że trzeba użyć jakiegoś wzoru z
kombinatoryki
24 paź 21:55
Mila:
Jeżeli masz 286 możliwości to Twój sposób też dobry.
| | 4! | | 1*2*3*4 | |
10=1+9+0+0 masz |
| = |
| =12 możliwości |
| | 2! | | 2 | |
10=1+2+3+4 masz 4! =24 możliwości
itd
24 paź 23:14