dowód, ciągi
mewa: Dane są liczby dodatnie: a b c, będące kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego w ktorym roznica
jest różna od 0. Wykaż, że liczby:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| tworzą ciąg arytmetyczny |
| √b+√c | | √a+√c | | √a+√b | |
| | a+c | |
Stawiam, że warto by było skorzystać z warunku istnienia c.arytmetycznego b= |
| , ale |
| | 2 | |
proszę o pomoc w poprawnym rozpisaniu i obliczeniu
24 paź 20:14
Alki: Pozbądź się niewymierności w każdym ułamku ( a2−b2 = (a−b)(a+b) i ładnie widać
24 paź 20:20
5-latek: lub tak a2−a1= a3−a2
24 paź 20:22
kochanus_niepospolitus:
skoro to ma być ciąg arytmetyczny to:
2b = a + c
2b +
2√ab+
2√ac+
2√bc =
2√ab+a+
√ac +
2√bc +
√ac +c
2b + 2
√ab + 2
√ac + 2
√bc = 2
√ab + a +
√ac + 2
√bc +
√ac + c
2(
√b+
√c)(
√a +
√b) = (
√a +
√c)(2
√b +
√a +
√c)
| 2 | | 2√b + √a + √c | |
| = |
| |
| √a + √c | | (√b+√c)(√a + √b) | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| √a + √c | | √b+√c | | √a + √b | |
c.n.w.
24 paź 20:25
kochanus_niepospolitus:
a skąd wiedziałem, żeby tak to poprowadzić? 'szedłem' z drugiej strony
24 paź 20:26
5-latek: I wiecej juz na druga strone nie przechodz .
Nie warto .
24 paź 20:28