Rozwiąż
Witek: log3(x+2)−1=2log3x
24 paź 20:12
Alki: log33=1a dalej własności dodawania logarytmó i rónania logarytmiczne
24 paź 20:14
Eta:
założenia x+2>0 i x>0 ⇒ x>0
2log
3x=log
3x
2 , 1=log
33
log3(x+2)−log
33= log
3x
2
..............
dokończ i uwzględnij założenia
24 paź 20:16
Janek191:
x > 0
log
3 ( x + 2) − log
3 x
2 = 1
itd.
24 paź 20:16
'Leszek: Dziedzina : x+2> 0 i x>0 ⇒ x> 0
log
3(x+2) −log
33 = log
3 x
2
| | x+2 | |
Czyli |
| = x2⇔x+2 = 3x2 , dokoncz ! |
| | 3 | |
24 paź 20:17
Janek191:
@Eto

Pomyłka.
24 paź 20:18
Witek: log
3(x+2)−log
33=2log
3x
Dobrze?
Musze podać x+2≠0 i x≠0?
24 paź 20:19
Witek: Wyprzedziliście mnie
24 paź 20:20
Janek191:
x > 0 Patrz − definicja logarytmu
24 paź 20:20
Witek: Jak zrobić podstawe w logarytmie 1/3?
24 paź 20:56