Prosze
Uhh: zbadaj monotonicznosc ciągu √n+2 − √n+5
24 paź 20:01
Uhh: Próbowałem na 28999 sposobów nic nie wychodzi...
Ani iloraz an+1 / an, ani ich różnica, ani jakieś oszacowania właśnie tych różnic albo
ilorazow. Nie wiem. Pomóżcie.
24 paź 20:02
Uhh: P.S ma wyjść ze rośnie i nie mogę użyć pochodnych bo dopiero je będziemy mieli hah..
24 paź 20:02
'Leszek: an = √n+2− √n+5
an+1 = √n+3 − √n+6
Oblicz an+1 − an = ?
24 paź 20:08
Eta:
n∊N+
| | √n+2+√n+5 | | −3 | |
an= (√n+2−√n+5)* |
| =.......= |
| |
| | √n+2+√n+5 | | √n+2+√n+5 | |
i teraz odpowiedz jaki to ciąg .... malejący ? czy roznący?
24 paź 20:09
Janek191:
a
n+1 =
√n +3 −
√n +6
więc
a
n+1 − a
n =
√n+3 −
√n+6 − (
√n+2 −
√n+5) =
=
√n +3 −
√n+2 +
√n+5 −
√n+6 =
| | n + 3 − n − 2 | | n + 5 − n − 6 | |
= |
| + |
| = |
| | √n+3 + √n+2 | | √n+5 + √n+6 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| > 0 |
| | √n+3 + √n+2 | | √n+5 + √n+6 | |
24 paź 20:10
Uhh: Oboje macie rację, dziękuję
24 paź 20:22