granica
olka: Mam problem z granica:
x→
∞
24 paź 19:50
olka: robię tak:
lim ex*lncos1x
x→∞
24 paź 19:51
olka: następnie:
elim x*lncos1x przy x→∞
24 paź 19:52
olka: | | x | |
lim x*lncos1x= [∞*0]= lim |
| |
| | | |
24 paź 19:56
olka: | | 1 | |
w mianowniku ma być |
| |
| | lncos1/x | |
24 paź 19:56
olka: | | ∞ | |
powstaje wyrazenie |
| wiec licze z hospitala i powstaje |
| | ∞ | |
| | ∞*0 | |
i teraz nie wiem co zrobić dalej, bo wyszło wyrażenie |
| |
| | 0 | |
24 paź 19:59
5-latek: Slyszalem ze Hospitala mozna robic kilka razy
24 paź 20:01
olka: | | ∞*0 | |
wiem to, ale czy można go uzyć przy wyrazeniu |
| które wyszło mi jako ostatnie? |
| | 0 | |
24 paź 20:02
olka: przecież ja się tu w tych pochodnych zakopię na śmierć
24 paź 20:03
Kuba: wynik to e0 czyli 1
24 paź 20:04
olka: wiem jaki jest wynik, chodzi mi o to, jak rozwiązać to
24 paź 20:04
Kuba: daj maila to wysle ci rozwiazaniew zdjeciu , bo mi się tutaj nie chce tego wklepywać
24 paź 20:05
Kuba: tam będziesz musiala ze sobą skrócić 1/x2 z gor y i dolu, zostanie sin 1/x przez cos 1/x czyli
0/1 czyli 0
24 paź 20:09
olka: to ja poproszę na maila: soonsa@wp.pl
24 paź 20:12
jc:
x→∞
1 − t2/2 ≤ cos t ≤ 1
1 − 1/(2x2) ≤ cos 1/x ≤ 1
[1 − 1/(2x2)]x ≤ (cos 1/x)x ≤ 1
[1 − 1/(2x2)]x ≥ 1 − x/(2x2) = 1 − 1/(2x) →1
Wnisek. (cos 1/x)x →1
24 paź 20:14
olka: Dzięki Kuba

jc to także jakiś sposób, ale można to zrobić krócej chyba, dziekuję takze
24 paź 20:21
Mila:
| | 1 | | | |
lim x→∞[xln(cos( |
| ))]=limx→∞ |
| =H |
| | x | | | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(−sin |
| )*(− |
| ) | | cos(1/x) | | x | | x2 | |
| |
=lim |
| = |
| | | |
| | 1 | | 1 | |
=limx→∞cos |
| *(−sin |
| )=0 |
| | x | | x | |
e
0=1
25 paź 18:43