reguła de l'hospitala
Kuba: Cześć. Proszę o pomoc bo siedzę nad tymi dwoma przykładami już godzinę i nie mogę dojść do
wyniku z odpowiedzi:
1) lim (tgx)1/x− π/2
x−−>π/2
mi wychodzi nieskończoność do nieskończoności czyli nieskończoność, a w odpowiedziach jest e2
2)lim (π−2arctgx)lnx
x−−>∞
mi wychodzi −2*nieskonczoność czyli − nieskończoność, a z w odpowiedziach jest 0
Dodam, że zadania z tematu reguły de L'Hospitala
24 paź 19:46
Kuba: w przykładzie 1) źle napisałem, tam jest potęga tg,w liczniku 1, a w mianowniku x−pi/2
24 paź 19:48
Kuba: nikt nie pomoże ?
24 paź 20:41
olka: 2)
| | π−2arctgx | | 21+x2 | |
=lim |
| =lim |
| = |
| | 1lnx | | −1/ln2x | |
H
| | −2ln2x | | −4lnx | | −2lnx | |
=lim |
| =lim |
| =lim |
| = |
| | 1+x2 | | 2x | | x | |
H
H
24 paź 21:00
olka: | | −2ln2x | |
w drugiej linijce Hospitala używam do lim |
| |
| | 1+x2 | |
24 paź 21:02
Kuba: ale czemu π−2arctgx traktujesz jako nieskończoność?
24 paź 21:05
Kuba: można sobie tak podkładać za x ∞ przy fuknkcjach trygonometrycznych?
24 paź 21:06
olka: | | π | | π | |
arctgx w nieskonczoności dąży do |
| , a 2* |
| =π więc π−π=0 |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 21:10
olka: nawet trzeba, bo inaczej nie będziesz wiedział jak zachowuje się funkcja
24 paź 21:10
Kuba: jejku racja, kompletnie nie pomyślałem, żeby zerknąć do tableki wartości tygonometrycznych w
odwrotny sposób. Dzieki wielkie w takim razie
24 paź 21:11
Kuba: a pododna z −2ln2x to nie −4lnx/x ?
24 paź 21:17
olka: to prawda
24 paź 21:25
Mila:
| | ln2x+2lnx | | lnx+1 | |
=lim |
| =H=lim |
| = |
| | 2x | | x | |
24 paź 21:36
Kuba: no ok, po prostu wiecej roboty będzie, ale głównie chodziło mi o to jak to zadanko ugryźć

dzieki jeszcze raz
24 paź 21:37
Mila:
Pierwsze sprawdź zapis.
24 paź 21:38
Kuba: mila zgubiłaś chyba 2 przy przemnażaniu x*ln2 x po zastosowaniu pierwszej pochodnej
24 paź 21:39
Mila:
Przy przepisywaniu z kartki. Do Ciebie, należy już poprawa.
24 paź 21:43
Kuba: a w pierwszym to błąd w zadaniu, gdyby nie było tam ułamka to normalnie by się dało policzyć de
l'hospitalem
24 paź 21:44
Kuba: ja już to zrobiłem, chodziło mi tylko o ułożenie początku równania
24 paź 21:45
Kuba: to może o jeszcze jeden przykład sie zapytam:
mam (x
2−1) do potęgi lnx, przekształciłem sobie to na:
lim ln(x
2−1) / 1/lnx
x−>1
i doszedłem do momentu (−2ln
2 x − xlnx) / x
tu nie mogę już zastosować de l'hospitala, a nie mogę się doszukać nigdzie wcześniej błędu przy
pochodnych, pomożecie?
ew mogę na maila wysłać kartkę z obliczeniami, bo tu godzine bede je wpisywał
24 paź 22:13
Kuba: oczywiście te przeksztalcenie jest z potęgi e, którą zrobiłem z tego przykładu
24 paź 22:13
Kuba: jednak już sam rozwiązałem, musiałem zauważyć jedną rzecz
24 paź 22:50
Mila:
masz symbol 0
0
lim
x→1(x
2−1)
lnx=lim (x−1)
lnx*(x+1)
lnx
lim
x→1(x+1)
lnx=2
0=1
lim (x−1)
lnx=lim e
ln(x−1)lnx=lim
x→1+ e
lnx*ln(x−1)=
teraz liczysz
| | ln(x−1) | |
lim x→1+lnx*ln(x−1)=lim |
| =H |
| | | |
e
0*1=1
24 paź 23:08