Rozwiąż równanie
Aneta: Hej, mógłby ktoś mi to rozwiązać?
a)tg2 3x = 1/3
b) 2cos(3x−pi/4) = pierwiastek z 3
Z góry baaardzo dziękuję.
24 paź 19:10
PW: a)
| | 1 | | 1 | |
tg3x = |
| lub tg3x = − |
| |
| | √3 | | √3 | |
tg3x = tg30° lub tg3x = tg(−30°)
Kiedy tgα=tgβ?
24 paź 19:27
5-latek: | | 1 | | 1 | |
tg(3x)= |
| lub tg(3x)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
tg(3x)= tg18
o21'
3x= 18
o21'+kπ
Drugie rownanie samemu
cos (3x−pi/4)= cosπ/6
3x−pi/4= pi/6+2kπ lub 3x−pi/4= −pi/6+2kπ
Rozwiaz te rownania
24 paź 19:30
5-latek: | | 1 | |
Oczywiscie lub tg(3x)= − |
| |
| | 3 | |
24 paź 19:31
Eta:
| | √3 | | √3 | |
tg(3x)= |
| lub tg(3x)=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
3x= |
| +kπ lub 3x=− |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x= |
| +k* |
| lub x= − |
| +k* |
| , k∊C |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
24 paź 19:36
5-latek: Widze juz gdzie zrobilem blad ( nie spierwiastkowalem prawej strony ) przepraszam .
24 paź 19:38
Aneta: Hej dziękuję wszystkim za tak szybką odpowiedź, właśnie rozwiązuję b, mam tylko jeden problem
w jaki sposób zamieniam np. tutaj:
2cos(3x−pi/4) = pierwiastek z 3
cos (3x−pi/4)= cosπ/6
pierwiastek z 3 na cos π/6. ?
24 paź 22:14
5-latek: Nie
√3 tylko
√32
bo dzielisz obie stry rownania przez 2
| √3 | |
| = cos π/6 zobacz do tabelki |
| 2 | |
24 paź 22:17
Aneta: Ahhh, no tak dzięki za pomoc.
24 paź 22:19
Aneta: Nie wiem czy dobrze, ale takie cudo mi wyszło w b):
2cos(3x−π4) = √3 /:2
cos(3x−π4) =√32
cos(3x−π4) =π6
3x−π4 = π/6 + 2kπ lub 3x−π4 = − π/6 + 2kπ
3x = pi/6 + π4 + 2kπ /:3 lub 3x = − pi/6 + π4 + 2kπ /:3
x = π18 + π12 + 2k*π3 lub x = − π18 + π12 + 2k*π3
24 paź 22:34
5-latek: Wedlug mnie dobrze
Chociaz mozna to bardziej uproscic
24 paź 22:39
Aneta: Okej, rozumiem że nie muszę już nic zmieniać w ostatniej linijce?
24 paź 23:09
PW: | | π | | π | |
Poprawka w 3. wierszu: zamiast |
| powinno być cos |
| . |
| | 6 | | 6 | |
24 paź 23:24