macierze
xo: Wykazać, że dla macierzy kwadratowej wymiaru n × n jej rząd
jest równy n wtedy i tylko wtedy, gdy det A ≠ 0.
Ktos ma jakis pomysł?
24 paź 18:18
kochanus_niepospolitus:
Dowód niewprost
niech rzA = n ∧ detA = 0
Skoro detA = 0
to:
∃b1,...bn ∃m≤n ∀i≤n
bm = 0 ∧ ∑ bj ≠ 0 ∧ b1*a1i + b2*a2i + ... + bn*ani = ami
Innymi słowy: Jest możliwość uzyskania wiersza (bądź kolumny) składającej się z samych 0.
Stąd rzA ≤ (n−1) < n i mamy sprzeczność
24 paź 18:24
xo: dzieki za odp postaram sie to rozkminic
24 paź 18:42
kochanus_niepospolitus:
Dobra opisówka konieczna

Algebrę dawno miałem ... mam nadzieję, że sobie poradzisz ... ja Ci tylko pokazałem 'punkt
zaczepienia', a odpowiednie twierdzenia już sam musisz odnaleźć.
24 paź 18:43