Zywiec
walec: Witam ma problem z równaniem trygonometrycznym

2tgx*
(sin2 x − 2 cos2 x)cos2x≥
2√3
24 paź 17:19
walec: Mój błąd źle przepisałem zaraz wstawie poprawne równanie
24 paź 17:24
walec: (8sin4 x − 8sin2 x +1)sin2xcos2x≥ 2√3
24 paź 17:28
walec: halo halo ktoś pomoże ? Mam na jutro do szkoły a nie wiem jak to zrobić xD
24 paź 17:40
PW: To nie jest równanie. Przepisz używając wielkiej litery "U" do tworzenia ułamków.
24 paź 18:24
zywiec zdroj : | (8 sin4 x − 8sin2 x +1) | | 2 | |
| ≥ |
| |
| sin2xcos2x | | √3 | |
No nierówność, masz racje
24 paź 18:28
PW: Licznik:
1 + 8sin2x(sin2x−1) = 1−2(2sin2xcos2x]2=1−2sin22x = cos4x
i dalej łatwo (w mianowniku jest "prawie" sin4x).
24 paź 19:18